woensdag 26 oktober 2011

Occupy langswandelen2


STEM?!
wie is deze arme bankier?
Was weer even van de partij vandaag.
Komende zaterdag 29OKT11 is er weer een demostratie in de stad, vanaf het Beursplein om 12.00

De GEMENE DELER is de heersende onvrede over het grote graaien en de toenemende betaaldwang.
Er is echter grote verdeeldheid over wat er dient te veranderen. Velen willen een systeemfix, een betere verdeling vanuit het huidige systeem. Maar dit systeem dient op wereldschaal bezien te worden, inclusief de route der grondstoffen en inclusief de arbeid in lageloonlanden. Beide zijn voorbeelden van het "externaliseren van kosten" ten behoeve van maximale winst. Deze, samen met het dogma van economische groei, wordt gepresenteerd als welvaartbrengend voor eenieder. Dit is een leugen. Wij zitten in de verleidelijke en verraderlijke comfortzone, die wel steeds kleiner wordt. Meer mensen gaan het merken.
Een ander systeem is ook een veelgekozen optie. Maar democratie, socialisme en meritocratie zijn allemaal systemen die werken met externe dwang.
Mijn voorkeur, beter gesteld eis, gaat uit naar autonomie. Echt zelfbeschikkingsrecht. Daarbij hoort zorgplicht voor jezelf. Volle verantwoordelukheid. Precies het tegenovergestelde van hoe het nu georganiseerd is: een overheid die jouw rechten bepaald en je verplicht om -via hen- voor anderen te zorgen.

Ik ben pas tevreden als er een nieuwe wereldorde is gebaseerd op autonomie. VRIJHEID als centrale principe. Dit is een droom, maar nu leven we in toenemende mate in een nachtmerrie. Ook vrijheid zal schade opleveren. Die wordt beperkt door optimale betrokkenheid bij elkaar. Daar kun je zelfs slick reclame voor maken, maar ik besef dat het tegenover verdeel-en-heers-politiek staat. Ik zie deze definitie van nieuwe wereldorde als passend in een komend tijdperk waar mensen bewust de schepper van hun eigen leven zijn. Dat kan niet echt als je gedwongen wordt te gehoorzamen aan regels van anderen, die voortkomen uit gevestigde belangen. NA-leven is geen leven.

Ter achtergrondinfo:
http://www.argusoog.org/2011/10/als-bezetten-tot-bezitten-wordt/
http://www.anarchiel.com/display/protest
http://peterstormschrijft.wordpress.com/2011/10/18/occupy-revolutionair-populisme-en-de-heruitvinding-van-de-anarchie/
http://rothbard.be/artikels/74-de-utopie-van-de-mensenrechten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten