zondag 26 mei 2013

25MEI13 GENTECHVRIJ filmpjes

Succesvolle demo. In het begin waren er ongeveer 500 mededemostranten wat voor mij wel overeenkwam met de aanmeldingen op Facebook als je ervan uitgaat dat 10% in reallife komt opdagen. Maar de ZON stond aan en de spirit was goed. Groeide uit tot dik 3000. Dus je kan zeggen totaal 5000 als je de aanloop en wegloop bijtelt (meesten blijven niet van begin tot eind). Sommigen zeiden 7000 maar dat is volgens mij overdreven wishful thinking. Er zijn trouwes meerdere facebookpagina´s.


De WEBSITE van het protest:
Er wordt een gevarieerd programma samengesteld met sprekers waaronder Tamira Combrink van Groen Links, Ronald Schönberger van de Groenen en Hans Plomp van Ruigoord. Daarnaast speelt kindertheater Poespas een act en zullen er veel protestbands optreden. Ook vinden er allerlei ludieke acties plaats die positieve alternatieven verspreiden. Zo deelt de groep Global Guerrilla Gardening biologische zaden uit en er zijn mensen van biologische markten en natuurwinkels aanwezig die gratis eten uitdelen.

Ook grappig om te zien dat Monsanto´s eigen Facebook-pagina aangevallen wordt door bewustere medemensen.

AFTERMATH:
Verslag in de media zoals vaak weer in de trend van onderdrijven: er was waarschijnlijk in het begin een ANP journalist die het aantal demonstranten doorgaf. Inderdaad om 14.00 waren er 500 en wat later dik duizend. Maar het aantal bleef aanzwellen. Op het laatst stonden er naar mijn schatting ongeveer 3500 mensen op de Dam. Daarbij dien je ook nog eens te rekenen dat lang niet iedereen van begin tot eind blijft en dan zit je al snel boven de 5000.

Ronduit bizar is het commentaar van Monsanto op de demo:
Topman Hugh Grant van Monsanto verwijt tegenstanders elitair gedrag. Hij zette critici weg als mensen die het zich financieel kunnen veroorloven biologisch voedsel te kopen en ondertussen anderen meer betaalbare opties ontzeggen. 
Alleen met extreme oogkleppen kun je in dergelijke uitspraken geloven. 

Ook na het protest, maar zat al in de koker: WORLD FOOD PRIZE voor Monsanto-gerelateerden. Wel interessant na te gaan hoe dit soort prijzen geschoven worden.
IMPRESSIE
Hier komen wat filmpjes die ik geschoten heb. Ben trouwes benieuwd naar verslaggeving in de massamedia. Verwacht er niet veel van want tijdens de demonstratiegolf van eind 2010 tot begin 2012 was het meestal ook karig en met negatieve insteek en gebrek aan punchlijn van de doelen van de demo. De tijd dat je als demonstrant (als organisatie) je verhaal kon doen waarvan verslag gegeven werd is verleden tijd. Hoewel GeenSTijl er dan meestal wat gekkenwerk uitpikte. Wel werd deze demo aangekondigd in Het Parool, die natuurlijk localer georienteerd is. Als er verslaggevers komen van grote dagbladen dan kunnen zij wat schrijven en dan is het aan de baas om het ergens op een achterafpagina een plekje te geven. Zo ging het destijds, ik hou het in de gaten.


Mooie van deze demo is de wereldwijde omtrek ervan. In vele steden, in vele landen.
Interessante van deze demo is dat het gaat om iets wat ons vrijwel allemaal aangaat. De toenemende macht en werkwijze van dit bedrijf is alarmerend. Via patent, voortgaande wetgeving en gentechbesmetting neemt hun zieke overmacht toe. 


Als je nieuw bent in GENTECHland: het blijkt weer dat reclame dubieus is en lobby corruptie. Een HELE GOEIE ontnuchterende docu (met NL ondertiteling)=
THE WORLD ACCORDING TO Monsanto

STAGE: 
RUIGOORD REBELS on stage:
Er wordt door boeren vaak geld geleend om Monsanto´s zaad te kunnen kopen. Maar de opbrengsten vallen tegen ondanks de reclame. Er zijn er VELEN die ZELFMOORD PLEGEN door deze situatie.
Zo komik. Ff oefenuh:

WE LOPEN EEN RONDE
Dat was goed nieuws. Bij een demo hoort een route lopen. Contact maken met de winkelende mensheid. De route was als van vorige week: vanaf de Dam over NieuweZijdsVoorburgwal: daar is heel weinig publiek. Liever liep ik ook door de Kalverstraat. Over het Spui en Rokin terug. Weer een kleine tramopstopping maar zoals vorige week was niet mogelijk.
Voor mij was het last-minute, vernam de avond ervoor pas over deze demo. Ondanks dat de naam Publieke Omroep gebezigd wordt, vind er geen AANKONDINGING plaats op TV, radio en kranten. Ja je kunt eventueel reclameruimte KOPEN. En dat noemt zich onafhankelijk. Waarvan is dan de vraag?!

Toch een paar YELLS bedacht:

“HEEL de WERELD: GENTECHVRIJ!”
al is dit overdreven omdat gentech ook positief kan  werken, zoals een spreker terecht onder de aandacht bracht, alleen absoluut niet op manier van Monsanto en Co.
“HET SPIJT MIJ, het spijt mij... 
maar Monsanto is een kankerbedrijf!”
Te onpas strooien met het woord KANKER is ziek, maar als het wel kankerverwekkend is, dien je het wel te durven zeggen.  
 “Geen Genetisch Gemanipuleerd zaad. 
En giftige bestrijdingsmiddelen? Doe normaal!”
Er waren er veel meer, CHECK ook het verslag van SPIRIT of SQUATTERS
Deze gedreven toegewijde onvolprezen waardevolle actievoerder maakt al jaren VERSLAG van de golf die op gang begint te komen. Zingen doet ie ook soms:
Enne nu: ikki, jooker en andere medemensen:


JOOKER ZINGT OOK!

Het laatste woord

VIPbrothers: de neef van Bono en de neef van Sting van de partij
Geen opmerkingen:

Een reactie posten