zaterdag 16 november 2013

DEMOSTRATIE Zwarte Piet Niet 16NOV13

16NOV13. Zeer mistige ochtend, vond het wel toepasselijk weer. Des middags toch enige zon maar op het Beursplein is het al snel donkerder omdat het ingebouwd ligt. Als issue-demostrant stond ik vandaag paraat als Oranje Piet. Laten zien hoe het ook kan. Als voorbeeld.
Ongeveer 400 mensen is mijn schatting. Actievoeren is nog steeds niet heel erg populair edoch de sprong van nog geen handvol in 2011 tot wat er nu stond is niet te ontkennen: het honderdvoudige.
De website van de organisatie Zwarte Piet Niet is gloednieuw, er staat nog niks op. Via deze site mail sturen lukt niet. Heb onderstaande tekst via het externe aangegeven adres gemaild:
Hahoi!

Goed initiatief die demo. Toch als je Piet gaat analyseren, ontkom je niet aan sinterbaas. Met extra aandacht voor de rol en vorm van Zwarte Piet.
Het enige waar ik het echt niet mee eens ben is de oproep tot VERBOD van Zwarte Piet. Omdat het de zaak erger maakt. Je krijgt dan dat bevolkingsgroepen tegenover elkaar komen te staan. Ik begrijp de reflex vanuit het verlangen naar een snelle oplossing, alsook geloof in dit middel. In de praktijk kunnen we beter creatiever te werk gaan. En, al is het mogelijk tegen het zere been, ook proberen ons in de ander te verplaatsen. Nar de Neederlander toe die argeloos sinterklaas viert en zwarte piet ervaart als iets leuks. De confrontatie is echter wel hard nodig omdat Zwarte Piet een soort grote zwarte blinde vlek in de herinnering van het verleden symboliseert.

Maar laten we ook vooruit kijken. Vol verwachting klopt mijn hart. Tot zaterdag!
De facebookpagina is wat actiever. Maar er zijn meer mogelukheden voor uitwisseling. Het voegt allemal wat toe. Zoals QG spreekt:
Cesare sprak ook nog later. Hij zei dat ie zou doorgaan ook als niemand anders dat zou doen. Maar kom op joh, we stond daar met 400!! Cesare deed verder de OPROEP om bij de intocht zwijgend te gaan demonstreren: met de rug naar de intocht toe. Dat vind ik wel toe te juichen. Gaf Cesare zaterdag mijn kadootje: een DEMO. Nota bene vroef zelfs ik hem of hij wel goed Nederlands verstond en las. Had beter moeten weten, maar zijn uitspraak is wat hakkelig en hij heeft een zeer sterke Afrikaanse vibe (in de Ghanese community te NL wordt vaak geen Nederlands gesproken). Dat bracht me even van m’n stuk. Foei OranjePiet! Hij heeft een NIEUWE VIDEOBOODSCHAP uit. "Zwarte Piet is racisme, niet degenen die het vieren" Deze man is te waarderen.
Was buitenlandse pers aanwezig, sprak een Zweedse journaliste. En... de Telegraaf. Gaf deze kerel een flyer van mijn eigen sinterklaasverhaal: "HET ULTIEME SINTERKLAAS-ARTIKEL":
Later deed QG de oproep niet met deze journalisten te spreken, maar toen was het al te laat. Ik heb hem wel gezegd dat het makkelijk is mij te dissen. Het is maar of je verder wil kijken. Geen vrijwilligers bij PowNews/GS. Niemand van die rel nepjournalisten durfde langs te komen. Als ze wel opgedaagd waren, waren ze zeker weggePOWd: POW! POW! POW! Extra agressie. Ik zit er niet op te wachten. Zwarte Piet go home:
Wat bedoel ik daarmee, wie bedoel je met Zwarte Piet vriend?! De echte, degene tegen wie we demonstreren, oftewel de blanke nepnegert. Go Home betekent wat mij betreft ook nog eens dat het thuis wel mag. Als je dat zelfs dat zou willen verbieden wordt het een erg enge toestand.
Met helemaal niemand enig probleem gehad. Ik sta m'n woordje. Zat er aardig in voor de eerste keer. Met kadootjes: demo's, tegeltjes en wat attributen. Wel kwam ik allereerst op weg nar deze demo op het Waterlooplein een witte ZwartePiet-verdediger tegen. Als het verboden zou worden, zou hij zelf Zwarte Piet gaan spelen, zo zei hij; met het beroep op religie. Dat is namelijk niet verboden; de religieuze vrijheid van de grondwet. Maar wat doe je ertegen dan. Eng handhaven? Geen goed idee dat verbod!
ALLE KINDEREN MOETEN VAN PIET KUNNEN HOUDEN, ondanks de bibberige camera. Wat hebben we nog meer:
Sjaak heeft soms WEL een kleurtje, al heet deze Sjaak eigenlijk Mehdi. BlitsPiet die Sjaak, houd wel van echte blinkblink. Charming stoer, dat is de poze. Toch denk ik niet dat Sjaak zo dom misleid geassimileerd is dat ie Zwarte Piet zou gaan spelen. Valt weinig mee te winnen. Alleen uitverkoop ten bate van blank Nederland. Niet nodig lijkt mij. Hier in de Bijlmer is Zwarte Piet discriminatie nauwelijks een issue. Het is grotendeels een zwarte wijk. Boys hier vinden het ook gezeur. Veel mensen doen mee, vieren het een beetje. De raad maakt er een soap van. Maar hier in hartje G-buurt Ganzenhoef is er nog geen enkele sinterklaasversiering aanwezig. Wel is Sint gepland op zaterdagmiddag 30NOV13. Komt dat zien!
de STRIJDKREET en "we zijn hier heel aardig". 
Ondertussen was ook Zwarte Sinterklaas paraat!
Het was een goedgezellige demo: amper pliessie, en meedemostrerende kinderen, o.m.:
En een zoware ZwartePiet-enquete ingevuld. Weet niet of er ergens onderzoeksresultaten openbaar gemaakt worden.

"Zwarte Piet is zooo 1850". Ook nog flyers gedeeld van deze tekst.

Minpunt van de dag is dat ik een fotomoment miste. Van een jongedame met enorme ballonnen boezem MET een shirt "Zwarte Piet is racisme". Ik wil de tekst uitbreiden. Ervan maken:
"Zwarte Piet is subliminaal racisme"

Ik denk eerlijk gezegd dat door alle aandacht het woord "Zwarte Piet" vaker als scheldwoord oid gebruikt gaat worden. In ieder geval gaat het meer opvallen, meer aandacht vangen. Mensen zeuren ook dat er nooit wat aan de hand was. Maar de import allochtonen gekleurde medelanders zijn enigzins gesetteld en hebben hier kinderen gekregen. Surinamers e.a. zijn vaak nazaten van tot-slaaf-gemaakten dus er is een directe connectie met het slavernijverleden, het is hun bloedlijn. En dan zie je die karikatuur van een neger als Zwarte Piet. Dat is verdriet. En daar hoort de focus genoeg te blijven, bij die kern.
Nog tweemaal hard deze OranjePiet-YELL gemeld:
"ZWARTE PIET, WE WILLEN 'M NIET.
MAAR VERBIEDEN? DAT IS PRIMITIEF!"

Daarna zingend nar huis:
ORANJEPIET op de roltrap
ORANJEPIET praat in het donker

Omgevallen hekken, ik mag ze:
Hoewel ze staand ook handig kunnen zijn:
UPDATE: geen artikelen in de kranten van maandag. Behoudens halve regels binnen artikelen van verslaggeving van de intocht zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten